Mascara är en legendarisk produkt, med en fantastisk historia.

Mascara är en legendarisk produkt, med en fantastisk historia.

Finns det någon i vår tid som inte vet vad mascara är? Visst är svaret nej. Men visste du att inte alla är medvetna om historien bakom denna uppfinning?

 

Mascaran dokumenterades i det gamla Egypten för cirka 4000 f.Kr. och detta kallades för Kohl i dåtiden. Kohl (Mascara) användades för att göra ögonfransar, ögonlock och ögonbryn mörkare.

Eftersom kohl användes av både män och kvinnor, trodde vissa att kohl driver bort onda andar. Kohlen var ofta gjord av galena, malakit, träkol eller sot, honung och vatten tillsattes för att förhindra att kohlen rinner av.

Genom Egyptens inflytande fortsatte kohl att användas i de senare babyloniska, grekiska och romerska rikena. Efter det romerska imperiets fall förföll kohl på den europeiska kontinenten, där det ansågs bara vara ett kosmetiskt medel.

Under den viktorianska eran. Det var känt att kvinnor tillbringar större delen av sin dag med skönhetsbehandlingar. Stora ansträngningar har gjorts för att skapa långa och mörka ögonfransar. I ett försök att göra detta gjorde viktorianska kvinnor en typ av mascara i sina hem. De värmde en blandning av aska eller lampsvart och fläderjuice på en tallrik och applicerade den uppvärmda blandningen på sina ögonfransar.

 

Produkten som folk skulle känna igen som mascara idag utvecklades inte förrän på 1800-talet. En kemist vid namn Eugène Rimmel utvecklade en kosmetika med den nyuppfunna vaselin. Namnet Rimmel blev synonymt med ämnet och översätts fortfarande till "mascara" på portugisiska, spanska, grekiska, turkiska, rumänska och persiska språken idag. 1915 skapade Thomas Lyle Williams en anmärkningsvärt liknande substans för sin syster Mabel.

Mascaran som utvecklats av dessa två män bestod av vaselin och kol i ett fastställt förhållande. Det var rörigt. och ett bättre alternativ utvecklades senare. En fuktad borste gnuggades mot en kaka som innehöll tvål och svart färg i lika proportioner och applicerades på fransarna. Ändå var det extremt rörigt. Ingen betydande förbättring skedde förrän 1957 med en innovation av Helena Rubinstein.

 

Händelserna som ledde till Rubinsteins förbättring började i Paris. Där blev mascaran snabbt populär. Elizabeth Arden och Helena Rubinstein, två jättar inom den amerikanska skönhetsindustrin, såg och höll sig med dess utveckling.

Efter första världskriget blev amerikanska konsumenter ivriga efter nya produkter. Både Rubinstein och Arden kände en möjlighet och lanserade sina egna märken av kosmetika som inkluderade mascara. Mascara fick äntligen respekt i det amerikanska samhället.

Kända skådespelerskor från den klassiska bioeran, som Theda Bara, Pola Negri, Clara Bow, Greta Garbo, Marlene Dietrich, Bette Davis och Jean Harlow, var starkt beroende av mascara för sina glamoriserade framträdanden, som den genomsnittliga kvinnan försökte efterlikna

År senare, 1957, skapade Rubinstein en formula som utvecklade mascaran från en hård kaka till en lotionbaserad kräm. Hon packade den nya mascaran i en tub som skulle säljas med en borste. För användning pressades krämen på borsten och applicerades på fransarna. Även om den fortfarande var rörig var den ett steg mot den moderna mascaraprodukten.

 

Snart patenterades en räfflad stav. Detta plockade upp samma mängd mascara för varje användning. Sedan ändrades den räfflade stången till borsten liknande de som används idag. Förändringen av applikator gjorde att mascaran blev ännu enklare att använda och dess popularitet ökade.

Om du känner att mascara är en vanlig produkt, spenderade amerikanska konsumenter 2016 335,6 miljoner dollar på det, enligt viss statistik.

 

Visste du att på Thehoom.se kan du hitta billiga Mascara med ett hög kvalitet? Bli en del av Mascara älskare och köp de trendiga mascara, du hittar de här

 

Källa: Wiki

Tillbaka till blogg